24 Ekim 2010 Pazar

SALYA SAÇAN TARAFTARDAN ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİĞE


bir derbi daha geldi çattı. futbolun en zevkli yanı belki de benim için fenerbahçe-galatasaray maçları. bazılarınız eminim mazoşist misin arkadaşım? her sene yenilmekten zevk mi alıyorsun gibi düzeysiz şakalar da yapabilir ancak olay o değil sanırım.

bu derbilerin heyecanı yenilgi ya da yenme meselesi ile açıklanabilen bir heyecan değil. sanırım derbinin genlere işleyişinin etkisi. son 10 yılda kadıköy'deki bariz fenerbahçe üstünlüğü derbinin heyecanına boyut katıyor. bu 10 senelik periyotu nasıl açıklayabilirim bilmiyorum ancak bununla ilgili düşüncelerim yok da değil.

bir defa galatasaray'ın tavan yaptığı 2000 yılından sonra büyük bir düşüşe geçtiği ortada. bu büyük başarı haliyle ülkedeki rakipleri oldukça hırslandırdı. çıtayı yükseklere çıkaran galatasaray rakiplik derecesini artırdı. sadece camialar değil taraftar grupları da galatasaray'ı en büyük rakip olarak görmeye başladılar.

kadıköy'deki durum bambaşkaydı. düşman kardeşler 2000 yılında gelen büyük başarılarla iyiden iyiye hırslandılar. kadıköy'deki her derbi sanki bu büyük başarının intikamı gibi görüldü. kadıköy'deki her maçta taraftar inanılmaz motive oldu.

bu motivasyonu küçümsediğimi düşünmeyin. fenerbahçe taraftarı 10 yıl boyunca yapması gerekeni sami yen'de galatasaray taraftarının yaptığından 3 kat daha iyi yapmıştır. ne yalan söyleyeyim bir taraftar olarak ağızlarından salya saça saça bağıran fenerbahçe taraftarlarını gördüğümde ben bile ürkmüyor değildim. kadıköy'de kurulan bu taraftar baskısı galatasaray futbol takımının performansını yüzde elli düşürürken fenerbahçeli futbolcuları inanılmaz cesaretlendiriyor. aynı baskının sami yen'de kurulamıyor olması galatasaray taraftarının ayıbıdır.

bu gece de 10 yılda gördüğüm taraftar baskısını göreceğim kanaatindeyim.bu anlamda futbolcuların çok rahat olması gerekiyor. takımın büyük eksiklikleriyse umutlarımı söndürüyor.

her şeyden öte hakemin öne çıkmadığı, taraftarın taşkınlaşıp onu bunu yaralamadığı bir maç olur umarım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder