3 Ağustos 2010 Salı

SON 10 YIL VE GALATASARAY



son 10 yılda futbolu değerlendirmeden önce 2000'lerde böyle bir değerlendirmenin yapıldığını hatırlıyorum. galatasaray 2000'de uefa'yı aldığında yapılmıştı böyle bir değerlendirme. galatasaray 1990-2000 yılları arasında 6 şampiyonluk almış. 10'da 6 yapmış yani bu seneler arasında. en yakın takipçisi fenerbahçe'nin 1 şampiyonluğu var aynı yıllar arasında. cimbom'u 3 şampiyonlukla beşiktaş takip etmiş.

gelelim 2000-2010 arasına. bu 10 yıllık periyotta tartışmasız en iyi ferformansı her anlamda fenerbahçe göstermiştir. hem sportif alanda hem de takımın tesis özelliklerinin modernleşmesi adına büyük gelişmeler göstermiş, avrupa'daki galatasaray hegamonyasına da bir son vermiştir. 90'larda çocuk olan avrupalıların türkiye'den bir takım söyle dediklerinde verdikleri cevap eminim galatasaray'dı 2000li yıllardaysa sanırım bu cevap fenerbahçe oldu.

son 10 yıllık süreçte fenerbahçe 4 galatasaray 3 beşiktaş 2 bursaspor ise 1 kez şampiyon oldular. 90 lı yıllardaki ezici galatasaray üstünlüğünü yakalayamasa da fenerbahçe saydığım özellikleriyle ezeli rakiplerinin bir adım önüne geçmiştir. şampiyonlar liginde çeyrek final oynaması da avrupa'da tanınmasını sağlamıştır. hoş 2000-2001 sezonunda galatasaray da çeyrek final oynamıştır ancak 90 jenarasyonu ile sağlanan bu başarı o yıllara mal edilmelidir.

galatasaray'ın son 10 yılda avrupa kupalarında inanılmaz gerilediğini görüyoruz. 90'larda sami yen'i "the hell" olarak tanımlayanlar şimdilerde cennet sözleriyle alay ediyorlardır kanımca. taraftar baskısının 90lı yıllara oranla inanılmaz düştüğü sami yen'de büyük zaferler yaşayan takım, 2000li yıllarda büyük hüsranları üst üste yaşamıştır. tromso, hamburg, atletico madrid vb. Kısa Olimpiyat Stadyumu deneyimi de bunlara eklenebilir.

galatasaray kim ne derse desin son 10 yıllık dönemde futbolunun üzerine hiçbir şey katamamış, taraftar desteği anlamında gerilemiş, kurumsal yönde iyiye giden yönleri olsa da beklenen atağı yapamamıştır. türkiye'de alınan 3 şampiyonluğu bütün bunları düşününce büyük başarı saymak gerekmektedir.

artık yepyeni bir 10 yıllık periyota giriyoruz. 2010-2011 sezonuyla birlikte istatistikler 2020'ye kadar 10 yıllık performans için işleyecek. galatasaray geçtiğimiz yıl iyi bir iş yapmış ve teknik direktörü rijkaard'la devam kararı almıştır. bu galatasaray'ın kalıcı başarı isteğinin göstergesidir bana kalırsa. altyapıda alman ekolünün yerini hollanda ekolünün alması düşünülmektedir. bu da akıllıca bir hamledir. tabii ki rijkaard ve yardımcılarının en zor sezonu olacaktır 10-11 sezonu. türkiye büyük kariyer sahibi hocaları 6 ayda öğütebilecek bir ortama sahipken başarısız olmuş böyle bir adama 2. senede tahammül etmek büyük başarıdır bana kalırsa. bu yüzden rijkaard'ın her yalpalaması geçtiğimiz yıldan çok daha acımasızca eleştirilecek ve -umarım yaşanmaz- büyük bozgunlarda sessiz mülayim taraftar "kellesünü isterüüük" diye feryat figan bağıracaktır.

umalım ki yepyeni stadyumu ve istikrar arayan yönetimi ile 2010-2020 arası sadece türkiye'de değil avrupa'da da başarıyı yakalamış bir kulüp izleyebilelim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder