21 Kasım 2010 Pazar

PES 2011 vs FİFA 2011



her iki oyunu da çıktığı günden bu yana uzun süreli oynama fırsatı buldum. fifayı 90'lardan bu yana, pes'iyse winning eleven döneminden beri takip eden ben naçizane yorumlarda bulunayım.

bana kalırsa fifa tutkunları her oyunda world cup 98'in oynanabilirliğini ve grafik kalitesini ararlar. pes tutkunlarıysa japonca spikerileriyle ps1'de oynadığımız winning eleven serilerinin keyfini. pes için milatsa 2006'da çıkan versiyondur kim ne derse desin ; hala en gerçekçi oynanabilirlik o versiyondadır diye düşünüyorum.

bütün bunların ardından iki oyunu değerlendireyim.

pes ile fifa arasında we serisinden bu yana büyük bir fark oluşmuştu. pes'in leyhine gelişen bir farktı bu. oyunculara o kadar iyi hükmediyordunuz öylesine zorlanıyordunuz ki kendinizi gerçek maçta hissediyordunuz. bu söylediğim fark 2010 yılına kadar sürdü. belli ki ea sports yönetimi büyük bir revizyona gitti ve pes'in oyun motorunu enine boyuna değerlendirdiler. bugün gelinen noktada ea fifa'nın oynanabilirlik açısından pes'e yaklaştığını söyleyebilirim.

yaklaştığını diyorum çünkü hala oynanabilirlik özellikleri daha iyi olan oyun pes'tir. ayrıca oyunun kendi içinde sorunlu kısımları da fifa'ya göre oldukça az. fifa'da belli bir süre oynadıktan sonra oyunun gerçektekinden çok çok daha hızlı olduğunun farkına varıyorsunuz. bu insanı yoran bir kusur. her şeye rağmen fifa'nın oyunu oldukça geliştirdiği ortada.

fifa'nın pes'e göre ön plana çıkan özelliği hepinizin takdir edeceği gibi official oluşu. fifa'da bütün takımların ve bütün futbolcuların isim hakları alınmış durumda. sadece turnuvalarda sıkıntı yaşanıyor. o da şampiyonlar ligi tabii ki. pes bu işi önceden bitirdiği için şampiyonlar ligi formatı kendisinde. ancak pes'teki bazı oyuncuların ve takımların hayali adlar taşıması en büyük sıkıntı. ve ilginçtir bu sıkıntının üzerine hala gitmiyorlar.isim haklarını almak bu kadar
zor mudur gerçekten?

özünde değerlendirecek olursak her şeye rağmenpes'i oynarken aldığım tadı fifa'da alamıyorum. fifa'da galatasaray'ı aldığımda tribünlerin söylediği her marşı ayrıntılı duymak bile pes'teki oyun keyfinin önüne geçemiyor ne yazık ki.



1 yorum: