8 Nisan 2010 Perşembe

BİZİM NEDEN MESSİ'MİZ YOK?


Bizde neden Messi'ler yetişmiyor? Yani hadi diyelim ki genç yaşta muhteşem yetenek diyebileceğimiz futbolcuları scout edip takımlarımıza getiremiyoruz. Yani büyük takımların bu anlamdaki egemenliğini kıramıyoruz. Keza küçük yaşta parlayan Ronaldinho'yu, Riquelme'yi, Saviola'yı ülkeye getirmek, büyükler dururken hayalcilik olur. Ee peki neden Messi'leri, Xavi'ler, İniesta'lar yetiştiremiyoruz?


Düşünüyorum düşünüyorum da altyapı yetersizliğinden başka bir NEDEN çıkmıyor önüme. Yani bizim futbolcularımızın genlerinde yetenek haznesi küçük falan diyeceğim ama o da olmuyor. Gerçi altyapı yetersizliğini de bahane mi ediyoruz acaba? Romanya'nın, Sırbistan'ın hatta Bosna Hersek'in altyapı çalışmaları bizden daha mı yi ki? Bizim Dzeko kalitesinde bir tane oyuncumuz yok mesela. Ya da bir Stankoviç'imiz var mı? Shevchenkomuz da asla olmadı Ukrayna'nınki gibi. Varsa yoksa bir Arda'mız var ancak o da tartışılıyor işte.


Evet sanırım yetenek fakiri olmayla altyapı yetersizliği arasında gidip geleceğim. Küçük yaşta futbolculara temel eğitimin verilmeyişi de çok etkili sanırım. Bu altyapıda yetişmiş eleman eksikliğinden ve kulüplerin kurumsal olamayışından kaynaklanıyor olmalı. Mesela iyi kaleciler yetiştiremiyoruz, iyi sağ ve sol beklerimiz de yok. Tam anlamıyla stoperlerimiz de Varsa yoksa ileriye dönük orta saha ve forvet. İyi yetiştirmişiz dediklerimiz de maçta temel bazı hareketleri yapamıyorlar ya da yapmıyorlar, hayretle izliyoruz. Eğitim almadıklarını mahalle maçı kültürüyle yetiştiklerini hemencik anlıyoruz.


Bu konu uzar gider. Sanırım futbolla ilgilenen herkesin kafasına takılan bir sorudur bu. birçoğumuz Brezilya ve Arjantin'de nasıl oluyor da bu kadar büyük futbolcular yetişebiliyor diye düşünmüşüzdür. İşin garip yanı her mevkiinin en iyileri yetişiyor onlarda bu da düşündürüyor insanı. Neyse ülkede hangi iş kurumsallaşmış, akademik anlamda ilerliyor ki futbolda böyle bir ARGE bekleyelim diyenlerinize hak veriyor, sagılarımı sunuyorum:D

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder