22 Ağustos 2009 Cumartesi

RUHR DERBİSİNİN RUHU "dortmund-shalke 04"

Ruhr derbisi, yaşamdan bir kesit...

Almanya'nın kuzeydoğusunda yer alan ve Rhein nehrinin kıyısında kurulmuş olan şehirlerin olduğu bölgenin adıdır Ruhr. Genellikle sanayi bölgesi olarak bilinen bu bölgede Duisburg, Essen, Gelsenkirchen, Bochum ve Dortmund gibi şehirler bulunur. Aralarında çok az mesafeler bulunan bu şehirlerin futbol takımları arasında kıyasıya bir rekabet yaşanır. Her biri kendi arasında bir derbi olarak adlandırılsa da içlerinde biri vardır ki hepsinden farklıdır; Almanya'nın en büyük derbisi, Schalke 04–Borussia Dortmund maçından söz ediyoruz.





3 Mayıs 1925'te, 4-2'lik Schalke galibiyetiyle başlayan ezeli rekabette taraflar cumartesi günü oynanacak maçta 129. kez karşı karşıya gelecekler. Bugüne kadar oynanan 128 maçın 50'sini Schalke, 44'ünü ise Borussia Dortmund kazandı. 33 maçta ise eşitlik bozulmadı. Schalke 04'ün attığı 253 gole karşılık, Borussia Dortmund rakip ağları 196 kez havalandırdı. Kağıt üzerinde mavi-beyazlı ekibin üstünlüğü göze çarpsa da, gerek Almanya'da gerekse Avrupa'daki başarılar konusunda Dortmund daha ağır basıyor.
'Muhteşem Maviler'
1904 yılında kurulan ve maden işçileri tarafından desteklenen Schalke 04'ün müzesinde 7 lig şampiyonluğu, 4 de Almanya Kupası bulunuyor. 1997 yılında UEFA Kupası'nı kazanarak, kulüp tarihinin en büyük başarısını elde eden kulüp, Almanya'da sempati duyulan bir ekip. Kanlı-bıçaklı olduğu B. Dortmund'un aksine Nürnberg ile kardeş kulüp olan Schalke maçlarını 62 bin kişilik Veltins-Arena'da oynuyor. Üstü kapanabilen bu dev stat, Avrupa'nın en modernlerinden… Mavi-beyaz renklerinden dolayı kendilerine 'Royal Blues' yani 'Muhteşem Maviler' denen Schalke 04'ün ilk kurulduğu yıllardaki rengi sarı-kırmızıydı.


Dortmund mazisini arıyor
1909 yılında kurulan Borussia Dortmund'un ilk kurulduğundaki renkleri; ezeli rakibi Schalke'nin mavi-beyaz renkleriydi. Bu renkler daha sonra yerini şuanda kulüple özdeşleşen sarı ve siyaha bıraktı. Borussia adını, yakınlardaki Borussia Bira Fabrikası'nda alıyor. Tarihinde 6 lig şampiyonluğu, 2 Almanya Kupası bulunan sarı-siyahlıların müzesinde 1966 yılında kazanılmış 1 Kupa Galipleri Kupası, 1997 yılında elde edilmiş 1 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu ve Kıtalararası Kupa bulunuyor. 1966 yılında kazanılan kupa, bir Alman takımının Avrupa'da elde ettiği ilk kupa olma özelliğini de taşıyor. Maçlarını 82 bin kişilik Signal Iduna Park (eski adıyla Westfalen) Stadı'nda oynayan Dortmund, Almanya'da ve Avrupa'da en yüksek seyirci ortalamasına oynayan takım unvanını elinde bulunduruyor. Bundesliga'nın en çok kombine satan takımı olan sarı-siyahlılar her yıl 50 bin kombine satıyor. Her maç ortalama 80 bin kişiye oynayan Dortmund'un seyircisi, Almanya'nın en ateşli taraftar topluluklarından biri kabul ediliyor. Stadın yapısından dolayı 'Opera Evi' de denen Signal Iduna Park inanılmaz bir akustiğe sahip.


Westfalen'i sattılar!
Son lig şampiyonluğunu 2002 senesinde kazanan Dortmund, o günden sonra büyük bir düşüşün içine girdi. Aynı yıl UEFA Kupası finalinde Feyenoord'a elenen sarı-siyahlı takımda yaşanan finansal kriz Almanya'nın en büyük stadı olan Westfalen'in satılmasına sebep oldu. 2005 yılında iflasın eşiğine gelen Borussia Dortmund, futbolcuların maaşlarından %20 kesinti yaptı. 2006 yılında yerel bir sigorta firmasıyla yapılan ve 2011 yılına kadar sürecek bir sponsorluk anlaşması gereği stadın adı Signal Iduna Park olarak değiştirildi. Halen daha G-14, yani Avrupa'nın üst düzey 18 kulübü içinde yer alan Borussia Dortmund bu sezon eski günlerine dönmek istiyor. Geçtiğimiz yıl ligi 9. sırada bitiren sarı-siyahlılar bir ara düşme potasında yer almıştı.


Tekrar derbi mücadelesine dönecek olursak, geçen yıl Veltins-Arena'da oynanan maçı Schalke 3-1 kazanmış ancak ligin sondan bir önceki haftasında Dortmund'da karşılaşan iki ekipten ev sahibi takım maçı 2-0 kazanmış ve mavi-beyazlıları şampiyonluktan etmişti. Gelsenkirchen'deki son galibiyetini 2005'te elde eden Dortmund, rakibini deplasmanda yenemiyor. 1996 yılında rakip sahada 3-1 kazanan Dortmund'un son 12 yılda deplasmanda sadece 2 galibiyeti bulunuyor.

Derbi notları
İlk karşılaşma: 3 Mayıs 1925 (Schalke 4:2 Dortmund)
İlk Schalke galibiyeti: 3 Mayıs 1925 (Schalke 4:2 Dortmund)
Berabere biten ilk maç: 30 Ocak 1938 (Dortmund 3:3 Schalke)
En çok gol (iki takım): 12 Mart 1939 (Dortmund 3:7 Schalke)
En çok gol (Schalke): 20 Ekim 1940 (Schalke 10:0 Dortmund)
İlk Dortmund galibiyeti: 14 Kasım 1943 (Dortmund 1:0 Schalke)
Golsüz biten ilk mücadele: 22 Nisan 1951 (Schalke 0:0 Dortmund)
En çok gol (Dortmund): 26 Şubat 1966 (Dortmund 7:0 Schalke)
ALINTI:http://www.hitportal.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder