30 Ağustos 2013 Cuma

MAMMA Lİ TURCHİ

99 yılının hafızama kazınan o karamsar tablosu mu etkili oluyor bilmiyorum ancak Juventus denince aklıma nedense Sami Yen’de oynadığımız ve öncesinde günlerce üzerine yorum yaptığımız 1-1’lik maç geliyor. Ha tabii bir de galibiyetten başka seçeneği düşünmediğim- süreç bizi öyle gaza getirmiş ki- o maçta son dakikaya kadar yenik oynayıp Suat’ın altın kafasıyla 90’da beraberliği kurtarışımız var.

Düşünün henüz bir lise öğrencisiyken kompozisyon dersinde bana “Mamma Li Turchi” başlıklı bir yazı yazdıran maçtı İstanbul’daki mücadele. İtalyanlar Öcalan’ı Roma’da misafir etmenin yüz kızarıklığı ile İstanbul’da can güvenlikleri olmadığını iddia etmiş, yanlış hatırlamıyorsam maç bir hafta ertelenmiş ancak devlet garantisi şartı ile  Juve Sami Yen’e çıkmıştı. Tabii bu tavır sadece Galatasaray’da değil tüm Türkiye’de bir antipati oluşturmuştu kendilerine. Türkiye’nin çok güvenli bir ülke olduğunu düşündüğümüzden değil ama otoritesiz bir Orta Doğu ülkesi muamelesi görmesi sinirlendirmişti insanları.
Dünkü kura çekimi sonrasında Real Madrid’ten daha çok Juventus’a kilitlenmem bu yüzdendir. 99’daki günlerimi yâd ederken 2003’teki grup mücadelesini de bir an düşündüm. Evet o günlerde de terör bahanesini dile getiren bir Juventus takımı vardı karşımızda. Çok gülünç gelebilir ama 99’da olduğu gibi İstanbul’a gelmeyi reddetmişlerdi. UEFA bu kez İtalyanları haklı bulmuş ve maçı Almanya’da oynama kararı almıştı. İkinci Terim döneminde başarısız bir grafik çizen takım o gün Westfalen’de 2-0’lık harika bir skor almış ve prestijini yeniden kazanmıtı İtalyan devi karşısında. Başarılı grup performansımıza rağmen 99’da statüden kaynaklı ve 2004’te de küçük hatalarla gruplara trajik bir biçimde veda edişimiz beni hep üzmüştür.


Dün 2013-2014 sezonu adına belirlenen CL gruplarında söylediğim gibi beni en çok heyecanlandıran takım “Juventus” oldu. Grupta yer alan Real Madrid ve Kopenhag’la beraber gruptan çıkma şansına dair uzun uzun tartışılabilir ama bu yazıda değil. Benim şimdi kafamı kurcalayan başka bir durum var. Akdeniz’de çok yakında başlayacağı kesinleşen bir Suriye müdahalesi Orta Doğu’da dolayısıyla Türkiye’de de muhtemel bir karışıklığın habercisi. Bu durumda mazimizdeki 2 karşılaşmamızda da can derdine düşen sevgili İtalyan’lar mızıkçılık yapıp biz oraya gelmeyiz derler mi? Maçın 10 Aralık’ta oynanacak ve grubun son maçı olacak olması şimdiden bu hesapları yapabileceklerini gösteriyor. Şike sürecini ağır bir kayıpla geçirdikten sonra hızla başarı ivmeleri yükselen siyah beyazlılar, Tevezli süper kadrolarıyla eski parıltılı günlerine dönme zamanlarının geldiğini düşünüyor. Mazi bize İtalyanların başarı adına her şeyi mübah gördüklerini iki kez göstermişti ne dersiniz gruptaki düğümün son maçta çözülebileceği bir ortamda 99’daki gibi bir alicengiz oyununa hazır olmalı mıyız sizce?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder