6 Eylül 2009 Pazar

Livorno Geldi,Gitti,Kaldı bir Hoş Sedaaa







Bu hafta içi harika bi şey oldu,liman işçilerinin takımı İtalyan Livorno tam kadro Adana'ya geldi burada demiryolu işçilerinin eskilerde kalmış o güzel renkli takımı Adana Demirspor'la kelimenin tam anlamıyla bir "dostluk" maçı oynadı.Hani yabancıların taibriyle "friendly" geçti karşılaşma.Bu maçın tv kanallarının herhangi birinde neden yayınlanmadığı konusu beni hiç şaşırtmadı aslında.
Bu konu üzerinde fazla durmadan Dünya futbol tarihinin en iyi liglerinin birinde sürekli varolmuş ve kimliğini hiç kaybetmemiş bir kulüp ve takım olan Livorno'dan söz etmek gerek.Bu takım ilhamını şehirden alıyor aslında.Ama öyle deyince sanmayın ki şehir doğa güzellikleriyle,gece hayatının hareketliliğiyle, el üstünde tutulan kültürel birikimiyle bu takıma ilham veriyor.Hiçbiri değil bu takıma ilham veren çünkü bunların hiçbirinin olmadığını söylersek abartmış olmayız.Livorno tam bir sanayi şehri.Yani bir çok insanın burun kıvırıp, yaşamak istemeyeceği türden bir şehir.Aslında kendine özgü bir yapısı var bu liman kentinin.İçinde yaşamayanın anlayamayacağı türden bir birliktelik ve güven.Bol miktarda işçi barındıran yani aslında ülkenin üretimine emekleriyle dorudan katkı sağlayanların yaşadığı bir liman şehri.Kuruluşu sırasında oluşturulan şehir anayasasına göre de insanlar hangi ırktan hangi dinden olurlarsa olsunlar vergi ödemeden burada istedikleri kadar yaşayıp, ticaret yapabilirler.Barbaros Hayrettin paşanın da zamanında peşindekilerden kaçıp Livorno şehrine sığındığı ve burada uzun yıllar yaşadığı bilinir.

İşte böyle bir şehirden söz ediyoruz ve böyle bir şehrin de takıma vereceği ilham tabi ki "özgürce yaşa,birlikte koş çalış ve ayrım gözetmeksizin herkese sahip çık" olmalıdır.Livorno takımı oldukça mütevazi bir kadroya,taraftarlatıyla birlikte yemek yiyen,gezen,eğlenen bir futbolcu kültürüne sahip.Ve takımın sembol ismi, kaptanı Christiano Lucarelli vakti zamanında bir çok büyük kulübün gözdesi olmuş ancak "Milyonlarınız Sizde Kalsın" isimli bir kitap yazarak daha sakin bir hayatı seçmiş bir futbolcu. Bu kulübe şehirdeki bir liman işçisi olan babasının izinden giderek gelen,çocukluğunda tribünde bir Livorno taraftarı olarak bulunmuş ve sonra da bu formayı almış bir oyuncu.İtalya Milli takımında oynarken bir maçta attığı bir gol sonrasında yumruğunu kaldırıp CHE işareti yaptıktan sonra afaroz edilmiş ve milli takım kapıları uzun yıllar yüzüne kapanmıştır.Futbolun siyasetle birleşmesi konusunda bu kadar hassas!! olan İtalyan Futbol Federasyonu Neo-Nazi ve Hitler işaretlerini her maçta gururla havaya kaldıran Di Canio'ya aynı sertlikle yaklaşmamıştır
.


Sonraki yazılarda Livorno ve futbolla ilgili daha çok konuyu paylaşmak üzere...

2 yorum:

  1. Hoş geldin Alkım! Artık minyatürkalemaç seninle çok daha güçlü. Her hafta sonu ülkemiz ve dünya futbolu ile ilgili güzel yorumlarını merakla bekleyeceğiz! Bir CM virtiözünün yazılarını takip etmek zevk olacak. Klavyene sağlık!:D

    YanıtlaSil
  2. Hoş geldin alkım.senden aslında st pauli ile açılış yapmanı beklemiştik ama sadık bir livornolu gibi davranmışsın.zihnine sağlık.

    st.pauli yazını sabırsızlıkla bekliyoruz.kahvemi alıp keyif yapıcam.:)

    (hakan)

    YanıtlaSil