25 Ekim 2009 Pazar

FENERBAHÇE-GALATASARAY


Bu geceki maça yürek dayanmaz. 89 yılından bu yana bilinçli bir şekilde maç izliyorum diyebilirim. Ne maçlar gördüm,yaşadım. Maçın sonunda ağladığım olmuştur. Bir maç hatırlıyorum hayal meyal. Fenerbahçe bize 5 gol birden atmıştı. 90'lardan bu maç. Öyle üzülmüştüm ki beni kızdıran annemle 1 hafta konuşmamıştım. Sonra Jay Jay Okocha'nın Kadıköy'de şov yaptığı bir maç daha hatırlıyorum. O zamanlar kalede sanıyorum ki kimse yoktu:D Kimse yoktu diyorum Fatih Terim sürekli birilerini deniyordu kalede. Mehmet diye bir arkadaş vardı kalede. Şu direğe kafa atan arkadaş.

Bahsettiğim ve bahsetmediğim bütün FB-GS maçlarında kalbim yerinde çıkacak gibi olurdu. Son yıllarda bu heyecanı pek hissetmiyorum aslına bakarsanız. 2000 yılından sonra heyecanla ilgili sinirlerimi sanki birileri aldı götürdü. O kadar da büyütmüyorum kafamda FB-GS maçlarını nedense. Lig mücadelesidir keyifle izlenmelidir deyip geçiyorum.

Şu da var Galatasaray'ın Kadıköy deplasmanındaki maçlarını daha heyecanla izliyorum. Eğriye eğri doğruya doğru Fenerbahçeli taraftarlar nefretlerini daha haşmetli kusuyor kendi sahalarında. Ali Sami Yen'de o etkiyi yaratamıyor Galatasaray. Bana kalırsa Fenerbahçe tarafı bu derbiyi daha fazla önemsiyor. Adeta bütün yılın planını buna göre yapıyorlar ve kendi evlerinde ağızlarından salya saça saça izliyorlar mücadeleyi. Ali Sami Yen öyle bir deplasman olamıyor Fenerbahçe için.

Ancak umuyorum ki artık orta çağ zihniyeti bir son bulur. Kadıköy'ü cehenneme çevirmelerine eyvallah da çöplüğe çevirmelerine kızıyorum Fenerbahçelilerin. Oldukça kötü bir muamele ile karşılaşıyor Galatasaraylı oyuncular ve taraftarlar. Atılan yumurtular,cep telefonları,lazerli tacizler,küfürler vb. Bunları oranlarsak Kadıköy'de daha çok yaşanıyor söylediklerim.

Umuyorum ki bu maç çok keyifli geçer, kazanan kim olursa olsun özlediğim adrenalini yeniden hissedebilirim damarlarımda. Tabii ki kazananın Galatasaray olmasını isterim. Ama maçın delikanlılık çerçevesinde dostlukla sonuçlanmasını daha çok isterim!

3 yorum:

  1. Adına yakışır bir derbi olur umarım.Dediğiniz adrenalini tekrar hissederiz.

    Yazınızda katıldığım bir kısım yer olmakla beraber katılmadığım kısımların daha fazla olduğunu belirteyim.

    Verilen önem açısından konuşursak biz Galatasaray'ı ne kadar önemsiyor ve nefretimizi kusuyorsak aynı ve daha fazla bir şekilde Galatasaraylıların da Fenerbahçe'yi önemsediğini düşünüyorum ve görünüşte o şekilde.

    Hadi diyelim biz(Bütün Fenerbahçeliler) bu derbiyi ağzımızdan salya saça saça izliyoruz,peki ya siz(bütün Galatasaraylılar) bir elinizde viski diğer elde puro çok rahat bir şekilde mi izliyorsunuz?! "Oradan o anlamı mı çıkarttın yuh be kardeşim" dediğinizi duyar gibiyim.. Evet bu anlam çıkıyor. Kimse gözüken şeyleri birbirinden saklamasın,iki tarafta birbirinden nefret ediyor!
    Kimse bu maçı rahat rahat izleyemiyor. Tabi ki iki tarafta ağızlarından salya saça saça izliyor. Hakeza,Boca-River,Real Madrid-Barca v.b tarafları gibi.

    Gerek karşılıklı grup olarak,gerekse münferit olarak Galatasaraylıların bulunduğu yerlerde bu derbiyi defalarca izledim. O dediğiniz şeyleri daha fazla Galatasaraylılarda gördüm desem yanlış olmaz.
    Derbileri geçtim,gerek okulda gerek işte bir Galatasaraylıya daha "Fenerbahçe" demeden üstündeki Sarı-Lacivertten dolayı o an çekememeye başlamasını,daha adama dokunmadan kin kustuğunu abartısız defalarca gördüm.

    Fenerbahçe taraftarının Kadıköy'de yaptığı şey,iyi bir tribün oluşturup rakiplere nefes aldırmamaktır. Bir nevi cehennem yaratmak diyebiliriz. Çöplük değil! Çöplük benzetmesini de yapacak olursak Sami Yen'de sahaya atılan binlerce pet şişe çöptür! Şükrü Saracoğlunda sahaya atılan konfeti yada 3-5,hadi diyelim onlarca yabancı madde değil!

    Galatasaray tribünlerinin Fenerbahçe maçlarında yaptığı şeylerin çoğunu görmezden gelip,sırf rakip diye masumane bir tavır takınarak Fenerbahçe'ye yüklenilmesine karşıyım. Ancak sizin blogunuzdur istediğiniz şeyleri,fikilerini yazarsınız kimse bir şey diyemez. Sadece yorum kısmından düşüncelerini belirtir aynı şu an yaptığım gibi.

    Derbi tarihinde ilk tekmeyi Galatasaraylıların attığını belirterek,geçtiğimiz yıl ve 19.05.2007 tarihinde Sami Yen'de oynanan derbileri de düşünecek olur ve diğer takımın sahasına göre yaşanan olayları sizin deyişinizle "oranlarsak" ibaresinin devamı,büyük bir yüzdeyle Sami Yen'de sahaya yumurta,damacana,çakı,ayakkabı,şişe,koltuk v.b daha çok atılıyor,daha çok küfür ediliyor olacaktır.

    Kendi açımdan konuşacak olursam;Sırf ezeli rakip diye adının geçtiği her yerde tarafsız gözüküp Fenerbahçe'ye giydiren blogçulardan olmamanız,bu blogu takip etmemde en büyük etken. Ama yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı yazıdan rahatsız olduğumu belirtmek isterim. Bahsi geçen bloglarda bu tip bir şey yazsa,cevap vermem hatta okumam bile.
    Bu yüzden,Derbi öncesi tartışmaya yer falan aradığımdan yazmadım bunları.
    Derbidir sürtüşmedir,sahalarda bazı olaylardır tabii ki yaşanacak,derbiyi derbi yapanda odur ama dediğim gibi insan karşısındakine bir şey derken arkasına dönüp kendi tarafına iki kez bakmalı...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili canarino giallo, öncelikle ilginiz için teşekkürler. Blogum için düşündükleriniz beni mutlu etti.

    Sanırım belli noktalarda yanlış anlaşılmışım.Fenerbahçe'yi onore etmeye çalışırken yanlış anlaşılmışım. Bir defa yazımın anafikri Fenerbahçe taraftarının derbiye daha iyi hizmet edişidir. Ki Fenerbahçe'yi hiç sevmeyen biri olarak ben söyleyebiliyorsam bu taraftarınızın başarısıdır. Örneğin bugün de tribün şovu takdirle izledim. Bir daha iç geçirdim Seyrantepe için! Çünkü Sami Yen'de Saracoğlu'nun ambiyansını yaratmak mümkün değil.

    Güzel düşünülmüş bir pankart şovla karşılamışsınız Galatasaray'ı. Aslında derbi öncesi yazımda da buna değiniyordum. Sanırım Kadıköy'de Sami Yen'e nazaran daha gergin bir ortamın olduğu fikrinde özgürüm. Siz farklı düşünüyorsunuz bu konuda. Belki de stadyumun büyük oluşu ve tribünleri sahaya yakınlığı bende bu fikri uyandırıyor.

    Tabii ki iki takım da derbiye konsantre oluyor ancak yine kanımca Fenerbahçe camiası daha bir motive oluyor derbi önceleri Bunu şu anlamda söylememiştim. Fenerbahçe UEFA şampiyonluğunun ezikliğini taşıdığı için Galatasaray maçlarına ayrı bir gözle bakıyor. Hayır bu klasik söylemden ziyade derbi hazırlığını Galatasaray'dan çok daha güzel yapıyor demeye çalışmıştım. Lig TV'den maçı izlerken de taraftar çekimlerinde Sami Yen'dekinden daha hırslı bir seyirci profili ile karşılaştığımı düşünüyorum. Tabii bu fikirler öznel ve katılmak durumda değil herkes.

    Bu gece yine istemediğim görüntüler oldu. Sanırım sizin de istemediğiniz görüntüler oldu. Bana kalırsa futbolcular da bu olaylara hizmet ediyor. Örneğin Keita. Bence 5 maç ceza almalı. Bir futbolcuya yumruk atacak duruma gelebiliyorsa bir oyuncu onun profesyonelliğinden şüphe ederim. Tabii Cristian da var. Maç öncesi Arda'yı itmesi de misafirperverliğe yakışmadı.Arda'nın adam ol adam tabiriyse kabadayılıktan başka bir şey değildi.

    Fenerbahçe'nin bu geceki maçı hak ederek kazandığını düşünüyorum. Orta sahası olmayan bir Galatasaray'a daha da fazlasını atabilirdi.

    YanıtlaSil
  3. Ne demek rica ederim.

    Dediklerinizin çoğunu doğru anlamakla birlikte yanlış anladığım yerlerinde olduğunu belirterek bu sebepten dolayı kusura bakmayın demek istiyorum.
    Dediğim gibi sırf Galatasaray adının altına saklanıp yine çamur at izi kalsın mantığıyla yazanlardan olmayacağınızı düşündüğümden dolayı hayal kırıklığına uğramıştım biraz.
    Özellikle de yaşanan olayları oranlama kısmı rahatsız etmişti beni.
    Şükrü Saracoğlu'nun Sami Yen'den daha iyi hazırlanma konusunu iki uç tarafa rahatlıkla çekebiliriz. Biri,sizinde yaptığınız gibi objektif davranarak Tribün'den ve oyundan dolayı Fenerbahçe'yi kutlamak diğeride sanki kendi takımının taraftarı bazı hareketleri hiç yapmıyor gibi her fırsatta Fenerbahçe'yi kötülemek için sarfedilen sözler,davranışlar.
    Dediğim gibi sırf ismimiz Fenerbahçe diye,yaptığımız güzel şeyleri görmezden gelen Galatasaraylılardan değilsiniz,kutlarım.

    "Tabii ki" ile başlayan paragraftaki görüşlerinize de katıldığımı belirteyim.

    Objektif değerlendirmeleriniz için tekrar teşekkür ederim.
    Daha çok tribün dolu,meşale kokulu günlere.
    İyi bloglar...

    YanıtlaSil